Samuel Sjöblom

Forum för Levande Historia. 2009.

År 2008 började jag berätta berättelser från judiska överlevande från nazisternas folkmord under andra världskriget. Under ledning av Mats Rehnman och Ida Junker på Fabula Storytelling intervjuade vi i Forum för levande historias regi överlevande från förintelsen om deras erfarenheter och utifrån intervjuerna har jag arbetat fram tre berättelser.

Jag berättar gärna tillsammans med de överlevande. Då berättar de i första hand om sig själva och sin bakgrund och jag berättar om deras specifika upplevelser under förintelsen. Jag upplever att de olika berättarperspektiven skapar en speciell känsla, berör och skapar en fördjupad förståelse för erfarenheterna hos publiken.

Efter att jag berättat för jag gärna ett samtal med publiken kring berättelserna. Vi svarar på frågor om bakgrund och vad som hände efter det jag berättat. Vi brukar diskutera vilka faktorer som legat bakom folkmorden.

Berättelserna:

Piotr Zettinger – flykten från Ghettot i Warszawa

Under andra världskrigets första år bodde Piotr som då var 4 år med sina föräldrar ghettot i Warszawa. Som genom ett mirakel lyckades Piotr och hans kusin fly ut ur ghettot och tillvaron som ett gömt judiskt barn i krigets Polen började. I berättelsen följer vi Piotr genom några rafflande upplevelser under åren fram till 1945 då han mot alla odds lyckades återförenas med sin mamma.

Dina Rajs – Dockan ska heta Dina.

Under andra världskriget överlevde Dina Rajs och hennes mamma i en lägenhet i Budapest. Berättelsen om Dina Rajs handlar om hur hon och hennes mamma var tvungna att byta identitet och namn under förintelsens år i Ungern. Berättelsen sätter ord och bild på en tid i historien där individerna inte kunde lita på någon i sin omgivning.

Framföranden:

Forum för Levande Historia

Piotr Zettingers berättelser,  våren 2010, Referens Karin Ingmarson.

Piotr Zettingers berättelser, hösten 2009, Referens Karin Ingmarson.

Piotr Zettingers berättelser, våren 2009, Referens Karin Ingmarson.

Vittra Gymnasium, Sickla

Piotr Zettingers berättelser tillsammans med Piotr – våren 2009

Söderbymalmsskolan

Dina Rajs berättelse tillsammans med Dina – våren 2009

Kontakt

Kontakta mig gärna:

E-post: samuel (at) berattavidare.se

Telefon: 0736802968