Aleksandar Djordjevic

Forum för Levande Historia.2009.

Aleksandar Djordjevic

Under de senaste tre åren har jag intervjuat överlevande från nazisternas folkmord under andra världskriget, Förintelsen, för att kunna föra de mänskliga vittnesmålen vidare in i framtiden.
Idag berättar jag i huvudsak tillsammans med en överlevande, där den överlevande själv berättar fakta kring sin historia och där jag som berättare återger valda episoder. När vi berättat brukar det finnas mycket tankar och frågor hos åhörarna och vi stannar gärna kvar och diskuterar med dem.

 
Berättelserna

Avlägsna fyrverkerier – Förintelsen genom ett barns ögon
Dina Rajs, från forna Jugoslavien är född 1938 i den lilla staden Ruma. Av stadens 249 judar överlevde bara 19 personer Föringelsen. Dina var en av dem, den yngsta. Hon överlevde genom att hennes mamma tog henne till Ungern där de levde först utan identitetshandlingar och sedan under falsk identitet. Hela tiden under hot att omedelbart avrättas av ungerska fascister, så kallade pilkorsare, eller att skickas till gaskamrar i Polen.

Genom ett barns minnen fyllda av blixtskarpa detaljer tas lyssnaren närmare någonting av det allra mest svårgripbara. En personlig upplevelse av Förintelsen berättas genom Dinas ovilja att plötsligt byta namn, genom en liten flickas längtan att träffa sin inspärrade farfar och genom ljudet från skottlossning som hon trodde kom från avlägsna fyrverkerier.
Jakob Ringarts fyra år i Lodz ghetto
Jakob Ringart föddes i Lodz i Polen 1925. Där växte han upp med sin familj och identifierade sig själv som en polsk kille med judisk härkomst. När Jakob var 14 år skulle hela hans verklighet plötsligt komma att förändras. På radion kunde han höra hur Hitler skanderade och några veckor senare såg han hur de nazistiska trupperna marscherade in i hans hemstad. De följande åren upplevde Jakob hur hans hem beslagtogs och hur man som jude fick kämpa för att överleva i ett allt mindre och hårdare ghetto. Efter fyra år i ghettot skulle Jakobs familj transporteras till en okänd plats där de skulle få det bättre, men när tåget stannade möttes de av en fruktansvärd syn. Efter en rad transporter, läger och oförutsedda händelser lyckades Jakob som den enda i sin familj överleva Auschwitz och Förintelsen.

 
Framföranden

Tingvallagymnasiet samt Värmlands museum
Dinas berättelse framförd på Förintelsens minnesdag 2011. Referens: Björn Samuelsson (ABF Värmland)

Forum för Levande Historia
Dina Rajs och Jakob Ringarts berättelser: Framförda vid ett flertal olika arrangemang på Forum för Levande Historia under 2009 och 2010. Referens: Karin Wiström (Forum för Levande Historia)

Jämtlands Gymnasium Palmcrantz
Dinas berättelse, som en del i Dialogdagarna 2009. Referens: Fritz Karlsson (Jämtlands Gymnasium Palmcrantz),  Christopher Mauthe (Centrum Mot Rasism)

 
Kontakt

Kontakta mig gärna:
E-post: aleksandar (at) berättavidare.se
Telefon: 0704-836833