Amanda Glans

Berättarkväll, Forum för Levande Historia. 2010.

Jag är radioproducent utbildad vid Dramatiska Institutet i Stockholm. Arbetet som dokumentärmakare har gett ett intresse för att skapa berättelser som kommer nära inpå och berör vår verklighet. Jag gör även föreställningar där berättandet möter dans och eldkonst.

I Berätta Vidare berättar jag både på egen hand, med en eller flera andra berättare eller så samarbetar jag med de överlevande och då berättar vi gammal och ung tillsammans.  Jag vill berätta på ett sätt som levandegör människorna bakom siffrorna. Som i det fruktansvärda också ger plats åt den vardag som tog slut och dom relationer mellan människor som förändrades och i värsta fall tog slut.

Berättelserna:

 

En fördelaktig baddräkt

 

Livia Fränkel älskar att bada. Hon föddes i december 1927 i staden Sighet i Transsylvanien. Den 14 maj 1944 deporterades Livia och hennes familj i godsvagnar till Auschwitz-Birkenau.

När Livia stod i godsvagnen och kikade ut genom gluggen så såg hon sin hemstad passera. Hon såg floden där hon alltid brukade bada. Och hon såg en man gå mot floden med en frottéhandduk under armen. En man som hon kände igen.

Hör Livias minnen från en bitterljuv kärlekshistoria. Solblekta hårstrån och en fördelaktig baddräkt. Men också om tågresan som gjorde att allting tog slut.

 

Ta oss båda

 

Hédi Fried föddes 15 juni 1924 i Sighet i Transylvanien. Hon är storasyster till Liva Fränkel och dom bråkade som katt och hund när dom växte upp. Hédi var med sin familj i godsvagnen som lämnade Sighet den 14 maj 1944 och styrde mot Auschwitz-Birkenau.

Berättelsen Ta oss båda börjar när vagnen kom fram. På perrongen som var skarpt upplyst av gult strålkastarsken. Där skildes Hédi och Livia från sin pappa och från sin mamma. Nu var dom ensamma i lägret. Och nu kunde dom inte bråka längre.

Ta oss båda är berättelsen om ett förintelseläger ur en tonårig tjejs ögon. Den berättar om snusnäsdukar som knöts över renrakade huvuden, och relationen mellan två systrar som förändras och blir starkare, och om en storasyster som väljer det hon tror är en säker död istället för att lämna sin lillasyster ensam.

 

En vanlig dag i Bergen-Belsen

Susanna Christensen är född 1933 i staden Bako i sydöstra Ungern. Tillsammans med sina föräldrar hamnade hon i Bergen-Belsen i december 1944.

Susanna var elva år gammal och låg med huvudet i sin mammas knä. Mammans fingrar drog mjukt i Susannas hår, kliade i hennes hårbotten. Hon plockade löss på Susanna. Det var det vanligaste tidsfördrivet i ett läger där de långsamt skulle dö av svält.

I Susannas berättelse får vi följa dom minnen hon har som barn i ett koncentrationsläger. Vi är med när hon sover på britsen inklämd mellan sina föräldrar. När hon står med dom andra barnen och tittar på när hästkärran kommer lastat med dagens skörd av lik. Och när hon med den prydliga runda handstilen hos ett barn skriver i sin pappas slitna almanacka. En anteckning som inget barn skulle behöva göra.

 

En kokt potatis – Förintelsen genom ett barns ögon

Ett berättarframträdande tillsammans med Jovan Rajs och Anna Agoston.

 

Jovan Rajs, från forna Jugoslavien är född 1933 i Banaprovinsen – det som skulle bli den första judefria provinsen. Hör honom berätta om sina upplevelser under Förintelsen, tillsammans med berättarna Anna Agoston och Amanda Glans.

Med hjälp av muntligt berättande så levandegör trion någonting som hände för länge sedan. Genom blixtskarpa detaljer, ljud och lukter tar dom lyssnaren närmare någonting av det allra mest svårgreppbara. Genom att berätta tillsammans äldre och yngre så för dom de mänskliga berättelserna in i framtiden.

Lär känna Förintelsen genom en pojkes teckningar och lekar, genom döda flugor på ett fönsterbräde och glädjen över en kokt potatis.

Framträdanden:

St:Helena Kyrka, Skövde

En kokt potatis. Framträdande tillsammans med Jovan Rajs och Anna Agoston för gymnaiseungdomar och allmänhet i St:Helena kyrka. 27 januari 2011. Referens: Ingrid Åberg.

Forum för Levande Historia

Berättarkvällar arrangerade av Forum för Levande Historia där Berätta Vidare framträder tillsammans med de överlevande.

våren 2010 En kokt potatis tillsammans med Jovan Rajs och En vanlig dag i Bergen-Belsen tillsammans med Susanna Christensen.

hösten 2009 En vanlig dag i Bergen-Belsen tillsammans med Susanna Christensen.

Limmud, Stockholm

En fördelaktig baddräkt. Seminarium om berättande. 22 november 2010. Referens: Rachel Baran.

Paideia

En fördelaktig baddräkt. Framträdande på engelska för studenter. 15 maj 2010. Referens: Anneli Rådestad.

Mörby Gymnasium

Framträdande tillsammans med Jovan Rajs, Susanna Christensen och Joanna Israelsson som en del av skolans Dialogdagar 2009.

Stockholms Universitet

En fördelaktig baddräkt och Ta oss båda. Livia Fränkels och Hédi Frieds berättelser i ett framträdande tillsammans med Livia Fränkel. Arrangemanget var en avslutning för elever på Stockholms Universitets kurs om Förintelsen. 13 november 2008. Referens: Karin Wiström.

Riksdagen

En fördelaktig baddräkt. Framträdande i samband med Förintelsens minnesdag. 27 januari 2009.

Fabula Festival

Ta oss båda Hédi Frieds berättelse i en gemensam föreställning med Berättarkompaniet Rakonti. 20 sept 2008. Referens: Mats Rehnman.

Stora Synagogan, Stockholm

Livias berättelse i kortversion. Framträdande på Förintelsens minnesdag. 27 januari 2008.

Teater Giljotin

En fördelaktig baddräkt Livia Fränkels berättelse som en del av avslutningsföreställningen av kursen Berätta för Framtiden i Forum för Levande Historias regi. Referens Karin Wiström

Kontakt

Kontakta mig gärna:

E-post: amanda@berattavidare.se

Telefon: 0737-331806